Back
Image Alt

Odlehčený letní jídelníček

Odlehčený letní jídelníček

Blíží se období letních radovánek! Slunce žhne, vzduch voní po ovoci, koupaliště už pomalu otevírají a venkovní bazény se plní lidmi. Ani v letním parnu však nezapomínejte na zdravý jídelníček. Pojďme si vyměnit několik typů na odlehčené letní stravování.


Dostatek vody

Ještě předtím, než přejdeme k jídlu, ujasněme si, že pití je také velmi důležité. Zejména v létě, kdy může vlivem zvýšených teplot docházet k přehřívání organismu. Správný pitný režim vám navíc pomůže při hubnutí, protože nastartuje metabolismus.

Výborným pomocníkem je v tomto případě citron či jakékoliv jiné ovoce, případně zelenina. Pokud alespoň trochu pouští šťávu, můžete si jej nakrájet a přidat do konve s vodou. Voda je pak chutnější, víc vás osvěží a celkově je snazší dodržovat pitný režim.

Zelenina

Zelenina by měla být základem zdravé jídelníčku po celý rok. Obsahuje totiž nerozpustnou vlákninu, která pročišťuje metabolismu. V létě je navíc zeleniny všude požehnaně, můžete vyrazit na farmářské trhy nebo si zkusit vypěstovat něco vlastního – třeba jen v truhlíku. Ani zelenina z hypermarketu nemusí být nutně špatná, jen pravděpodobně nebude bio, takže ji před konzumací pečlivě omyjte.

Ovoce je také výborné, hlavně kvůli vitaminům. Často však bývá hodně sladké a vláknina, kterou obsahuje je rozpustná – nepomáhá tak čistit střeva, ale usazuje se v těle.

Ryby a netučné maso

Nikdo z nás, vyjma vegetariánů, asi nechce ze svého jídelníčku odstranit maso jen kvůli pár kilům navíc. Vlastně to ani není potřeba! Vsaďte na mořské ryby, které jsou zdrojem zdravých tuků (omega 3 nenasycené mastné kyseliny). Pomáhají také odbourávat podkožní tuk (to mimochodem umí i ořechy).

Masa se nevzdávejte, vybírejte však takové, které není tučné. Některá masa vám mohou v létě připadat příliš těžká (např. vepřové), nepřidávejte si je proto do jídelníčku příliš často. V létě vám nejspíš sedne hlavně kuřecí, nejezte jej však s kůží (to je totiž právě ten tuk, jakého se snažíme vyvarovat). Příliš tuku neobsahuje ani telecí maso či zvěřina.

Celozrnné pečivo

Pečivo je pochopitelně součástí každé správné snídaně! Když však vynecháte bílou mouku, může vás za pár týdnů váha příjemně překvapit. Sázejte spíš na tmavé pečivo z žitné mouky. Mnohdy se ale bohužel stává, že výrobci sledující postupný trend přechodu na tmavé pečivo, prostě jen obarví světlou mouku. Pokud tedy máte možnost, přečtěte si složení vašeho pečivo a hledejte žitnou mouku.


Jak se v létě stravujte vy? Je něco, co vám zachutnalo a doporučili byste to ostatním čtenářům?