
Vitaminová bomba v podobě červeného rybízu
Vnímáte rybíz jako nudnou část máminy zahrady, o kterou vlastně nikdo nestojí? V tom případě zbystřete, protože rybíz si vaši pozornost rozhodně zaslouží!
Zázrak ze za zahrádky
Rybíz, vzhledem ke své velikosti, obsahuje neuvěřitelné množství vitaminu C! Pokud si dáte 40 kuliček rybízu, pokryjete tak doporučenou denní dávku tohoto vitamínu. Ten vám, mimo jiné, pomáhá při vstřebávání železa a zabraňuje žaludečním a střevním problémům.
Kuličky rybízu obsahují také vitamín P, vitamín B a karoteny, které pak v těle tvoří vitamín A. Je zdrojem nenasycených mastných kyselin, antioxidantů, tříslovin a vápníku.
Tipy na zdravou svačinku
Rybíz je pro vás nejspíš synonymem zavařování, můžete si z něj však udělat i rychlou zdravou svačinu. Co budete potřebovat? Nemusíte se nutně držet žádného předpisu, zaexperimentujte a vytvořte si tu pravou svačinu právě pro vás!
1. varianta
- 4 lžíce rybízu
- bílí jogurt
- med (na oslazení)
2. varianta
- 4 lžíce rozmačkaného rybízu
- kukuřičné lupínky/ovesné vločky
- nízkotučné mléko
Zavařeniny
Ať už se ale snažíme jakkoliv, vždy vyjde najevo, že rybíz je prostě nejlepší převařený. Ne pokaždé ale musíme nutně vytvářet zrovna marmeládu. Pojďme si vyměnit 2 rychlé recepty na rybízové pochutiny.
Rybízovo-mrkvový salát
Připravíme si:
- 1 kg mrkve
- 1 kg omytého a přebraného rybízu
- 50 dkg cukru
- 1,2 l vody
Mrkev si nastrouháme podle toho, jak nám to vyhovuje, potom ji smícháme s cukrem. Vše promísíme, zalijeme vodu a krátce povaříme. Dokud je směs ještě horká, přidáme do ní rybíz a rovnou plníme sklenice. Nezapomeňte na sterilizaci.
Rybízové brusinky
Připravíme si:
- 1 kg rybízu
- 50 dkg cukru (ideální je nahradit jej medem)
- 2 lžičky skořice
- 2 lžičky kyseliny citronové
- 1 hřebíček
- 3 lžíce rumu
Smícháme omytý a probraný rybíz s cukrem a nějaký čas necháme odležet (alespoň několik hodin). Potom ke směsi přidáme skořici, hřebíček, kyselinu citronovou a směs povaříme na mírném ohni. Po 15. minutách přidáme rum, celou směs pečlivě promísíme a odstavíme z ohně. Pak už jen naplníme sklenice a uložíme je dnem nahoru.