Back
Image Alt

Zdravé domácí celozrnné sušenky

Zdravé domácí celozrnné sušenky

Snažíte se jíst co nejzdravěji, ale honí vás mlsná? Nezoufejte a upečte si vlastní celozrnné sušenky. Je to snadné a sušenky jsou zdravé. Navíc v nich nenajdete žádné konzervanty a recept si můžete přizpůsobit podle sebe.

Co budete potřebovat?

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 hrnek špaldové mouky
  • 140 g másla
  • 4 lžíce medu
  • 3 lžíce strouhaného kokosu
  • 2 lžíce sody
  • 2 lžíce třtinového cuktu

Podle chuti pak můžete přidat téměř cokoliv. Dobré jsou sušené rozinky, brusinky nebo sušené ovoce. Přidat můžete i čerstvé ovoce a výborné jsou také oříšky, které pomáhají odbourávat podkožní tuk, slunečnicová semínka, sezam či mák.

A jdeme na to…

V hrnci si rozehřejte máslo s medem a poté přijdete jedlou sodu. Tuto směs posléze smíchejte se suchými ingrediencemi. Vločky, mouku, kokos a cukr (případně semínka a oříšky) si v mezičase, kdy se rozhřívá máslo, smíchejte ve větší míse. Vše posléze důkladně promíchejte.

Celou tuto směs dejte odstát na několik minut do lednice, aby vločky stihly nasát máslovo-medovou směsí. Mezitím si zapněte troubu, nechte ji zahřát na 150°C, připravte si plech a vyložte jej pečícím papírem.

Nyní již nezbývá nic jiného, než vytvarovat sušenky na plech. Je důležité nechat jim dostatek prostoru, protože v troubě ještě trochu nabobtnají. Pečeme asi 20 minut, během kterých získají sušenky zlatavý nádech. Zvenku ztvrdnout, uvnitř však zůstanou krásně vláčné.

Dobrou chuť

Jakmile sušenky vyndáte z trouby, oddělte je od pečícího papíru nožem a nechte je chvíli vychladnout. A pak…

…už zbývá jen jediné. Bez výčitek si můžete dát do nosu!